Loading...
Book her
Loading...

Dit nervesystems betydning

Dato: 3. December 2022
Forfatter: Maria Phillipsen Holm

Dit nervesystems betydning

Forståelsen for det autonome nervesystem kan være en åbenbaring af dimensioner.

Dit nervesystem har stor betydning for hvordan du har det - både kropsligt og mentalt. Det bestemmer din måde at møde verden på. Nervesystemet er derfor også nøglen til at behandle mange af vor tids lidelser. 

At blive bevidst om, hvornår et nervesystem er ude af balance, giver helt nye måder at anskue og håndtere lidelser som stress, sorg og PTSD. 

For mange er det en gave at lære deres nervesystem at kende.

Hvad er det autonome nervesystem?

Dit nervesystem er en meget kompleks størrelse, hvoraf det autonome nervesystem blot er en lille, men ret vigtig, del i forhold til kroppens stressrespons. 

Det autonome nervesystem fungerer automatisk og er stort set uden for din egen kontrol. Det sender signaler til livsvigtige funktioner i din krop, som vejrtrækning, hjerteslag og fordøjelse.

Lidt forsimplet har det autonome nervesystem to signaler, nemlig fare og hvile. De teoretiske begreber herfor er det sympatiske (fare) og parasympatiske (ro) nervesystem. 

Det sympatiske – kamp og flugt - nervesystem

Den sympatiske del af dit nervesystem står for de kropslige funktioner som i daglig tale kaldes ’kamp eller flugt’. Det aktiveres i situationer, hvor du oplever stress eller bliver bange. Her skrues der op for energien, og op for stressen. 

Neurologisk set udspringer nerverne i det sympatiske nervesystem inde fra rygsøjlen omkring brystkassen og går ud i kroppen derfra. Det regulerer lunger, hjerte, fordøjelsen, musklerne og åndedrætsrytmen ved at samarbejde med hjernen på forskellig vis. 

Når din krop er alarmeret, sker følgende:

 • Dit hjerte slår hurtigere
 • Du trækker vejret hurtigere og mere overfladisk
 • Blodet sendes til musklerne i arme og ben, og væk fra de indre organer. Kroppen gøres klar til kamp eller flugt
 • Din fordøjelse stopper og blæren udvider sig. Det er svært at komme af med noget
 • Dit syn og din opmærksomhed skærpes. Du bliver årvågen og lægger mærke til detaljer
 • Din hørelse vil skifte væk fra menneskelige bløde stemmer, til at lytte efter signalerer på fare, fx høje lyde eller et dyrs dybe knurren
 • Din krop udskiller kamphormonerne adrenalin og noradrenalin

Prøv at mærke den sympatiske aktivering ved at forestille dig selv lige før en eksamen.

Du er nervøs, din hjerterytme stiger, og du mærker dit hjerte banke tydeligt i brystet. Din vejrtrækning bliver hurtigere og mere overfladisk. Måske mærker du sved i håndfladerne. Dit sind er dybt fokuseret på det pågældende emne. Måske har du haft urolig søvn, og generelt er din krop urolig, og det kan være svært at sidde stille. 

Dette kaldes din kamp- eller flugt respons. Den kender vi alle sammen. Ved stress aktivering er vi gearet til at bevæge os. Det kan føles, som om der er et vildt dyr i kroppen, som har lyst til at kæmpe eller løbe væk. 

Det parasympatiske – ro og hvile - nervesystem 

Det parasympatiske nervesystem har den modsatte funktion. Det skruer op for ro og hvile og ned for stress i kroppen. Det tager sig af de funktioner, som bliver sat på pause, når vi er stressede. Dette sker også helt automatisk, uden at vi selv styrer det.

Neurologisk set løber det parasympatiske nervesystem ud fra hjernestammen. Herfra løber der kranienerver op til ansigtet og øjnene. Ned til hjertet og lungerne, og faktisk også hele vejen ned til fordøjelsen. 

Når din krop er i hvilke, sker følgende: 

 • Din hjertefrekvens sænkes
 • Dit åndedræt fordybes og bliver langsommere
 • Blodet sendes til de indre organer, og væk fra musklerne
 • Fordøjelsen tændes og tarmbevægelserne øges - ofte begynder maven at rumle
 • Blæren trækker sig sammen, og du mærker tissetrang
 • Din opmærksomhed bliver bredere, og dit sociale engagement øges
 • Du mærker mindre lyst til at bevæge dig
 • Du hører normale lyde, som menneskestemmer, uden at være alert
 • Niveauet af kamphormoner er lavt

Det handler om at finde balancen

En krop med et balanceret nervesystem regulerer helt naturligt aktiviteten mellem de to modsatrettede kræfter. Et balanceret nervesystem gør det muligt at være fleksibel i forhold til hvad man oplever i verden – der vil være aktivitet efter omstændighederne. 

Modsat vil kroppen ved stress være fanget i en kronisk, sympatisk stressrespons. 

Det er her, der bliver spændende. At begynde at forstå, hvornår dit nervesystem er ude af balance, giver dig helt nye muligheder for handling. Når du bliver bevidst om, hvornår din ægtefælle pludselig føles som en idiot, verden ser grim ud, eller du ikke ønsker at interagere med nogen som helst. Når du hører dig selv brokke dig vedvarende over alt og alle, inklusive kassedamen eller lærerne på dit barns skole – så er det nok fordi, dit nervesystem er ude af balance.

Ingen kan tåle at være i konstant alarmberedskab. Over tid kan det vise sig som søvnbesvær, fordøjelsesproblemer, tankemylder, hovedpine, migræne, muskelspændinger, manglende sexlyst og konstant uro i kroppen.

Det kræver en balance mellem de to nervesystemer, for at din krop kan genopbygge og reparere sig selv. Problemet er, at vi med vores moderne livsførelse i høj grad stimulerer det sympatiske nervesystem og i mindre grad det parasympatiske, og beroligende, nervesystem. 

Kropsterapi kan hjælpe dig med at regulere dit nervesystem

Det er en naturlig del af mine behandlinger, at jeg arbejder med at genskabe balancen i mine klienters nervesystem. At hjælpe nervesystemet til hvile, således at kroppens egne selvhelbredende processer aktiveres. Særligt, hvis kroppen har været spændt alt for hårdt for gennem længere tid. Og især, hvis der er tale om stress, chok, sorg, traumer eller PTSD.

Når det parasympatiske nervesystem aktiveres, mærker man et tydeligt skift i kroppen. Noget bliver stille. Noget får mere plads. Fordøjelsen sætter i gang. Ofte er tarmenes rumlelyde et meget tydeligt signal på nervesystemets skift. Der bliver mere rum i kroppen. Plads til at være.

For mennesker med et højt stress niveau i kroppen, er det ofte en stor oplevelse at mærke kroppen skifte til parasympatisk aktivering. En oplevelse af dyb ro i kroppen. Desværre for mange er en ukendt fornemmelse. 

Loading...
Loading...